设计说明

DESIGN NOTES

   本项目原为一栋位于山坡脚的两层砖混民宅,现要求改造成民宿建筑。我们团队选用此栋建筑,主要在于它自身如璞玉般的空间场所和建筑形象。而我们希望在这个场所中找到空间的共鸣和思乡情感的归宿。

项目设计中我们具体考虑的功能的调整和原有建筑较为单一的结构空间突破和协调,以及建筑周边美化环境的融入。

   首先在功能思考上我们希望将原有建筑改为主体客房功能,但因其为纵向空间结构,空间及结构稳定性不高。加入横向空间及结构关系,以突破其单一向空间结构,形成十字型结构受力体系,使建筑结构稳定性极大提高。并将建筑中间开间的天地楼板打开,植入院落空间,形成一方院,使得阳光、空气可以进入建筑内部,生长出自然气息。

   其次将原建筑前院改为民宿公共接待空间、休息大厅和餐饮空间。在迎向正面远处溪流、草坪和远山的位置打开建筑界面,得以观景看山,在右侧大树出融入一个小泳池,可以溪戏和放松。公共空间中心部分加入圆形内院,与原改造建筑形成方圆院落的呼应,并在内部空间营造穿堂风的,使得外部的自然空气得以流入室内空间。且在圆院内部植入一座弧形楼梯,将人引上二层屋顶花园,在此处可以看星星、看月亮、开开酒会、做做团建,为整栋建筑打开另一片秘密花园。

   在建筑左右两侧结合接待空间、餐饮功能和客房加入相应小院,打造各自的私密空间,使其与大地环境产生更多的感应。

   建筑整体形象即保持了原有民宅建筑的特点,又焕发出新建筑轻松愉快的气息,田园度假的氛围和意料之外的空间奇遇。将犹如一块璞玉一样,散发着质朴自然的气息,与天地自然共呼吸。而四叶草的立意,是我们设计团队的一个祝愿,希望这栋建筑的主人和客人在于整栋建筑相遇时能够得到幸运。


The project was originally a two-story brick concrete residential building at the foot of the hillside, and now it is required to be transformed into a B & B building. Our team chose this building mainly because of its own jade like space and architectural image. And we hope to find the resonance of space and homesickness in this place.


In the design of the project, we specifically consider the adjustment of the function, the breakthrough and coordination of the single structure space of the original building, and the integration of the beautifying environment around the building.


First of all, we hope to change the original building into the main guest room function, but because of its longitudinal space structure, the stability of space and structure is not high. In order to break through the single direction space structure and form a cross structure stress system, the stability of the building structure is greatly improved. And open the floor of the space in the middle of the building and implant it into the courtyard space to form a courtyard, so that sunlight and air can enter the interior of the building and grow a natural atmosphere.


Secondly, the front yard of the original building will be changed into public reception space, rest hall and catering space. Open the building interface in front of the stream, lawn and mountain in the distance, so that you can have a view of the mountain. On the right side of the tree, you can join a small swimming pool to play and relax. The central part of the public space is added with a circular inner courtyard, which echoes the original transformation building to form a square courtyard, and creates a ventilation system in the internal space, so that the external natural air can flow into the indoor space. In addition, an arc-shaped staircase is built inside the courtyard to lead people to the second floor roof garden, where they can see the stars, the moon, hold a cocktail party, and do group construction, opening another secret garden for the whole building.


the right and left sides of the building are combined with the reception space, catering functions and guest rooms to join the corresponding courtyard to create their own private space, so as to make it more responsive to the earth environment.


The overall image of the building not only maintains the characteristics of the original residential buildings, but also radiates the relaxed and pleasant atmosphere of the new buildings, the pastoral atmosphere and unexpected space adventure. Will be like a piece of jade, emitting a simple and natural atmosphere, breathing with nature. The idea of clover is a wish of our design team. I hope the owner and guests of this building will be lucky when they meet the whole building.

南京黑耀和上海圣田联合设计】

徐建兵(执行董事)  电话:15921305047    邮箱:157122151@qq.com

黄群(运营总监)   电话:17705166441    邮箱:578658058@qq.com

黄群微信二维码

徐建兵微信二维码

技术支持: 讯搜营销 | 管理登录
seo seo